Voksenelev
Er du over 25 år er du voksenelev, når du indgår en uddannelsesaftale med en virksomhed (din læretid). Dine fordele som voksenelev er bl.a. at du kan have ret til en højere løn og du kan måske få en kortere uddannelsesperiode ud fra dine tidligere erfaringer. Der er også mulighed for at din virksomheden kan få voksenlærlingetilskud.
Kom til infomøde om Kontor-, Handels- og Butiksuddannelsen Tirsdag den 3. december kl. 13.00
Læs mere
Vejen til dit næste karriereniveau
"Vil du gerne arbejde med handel, logistik, B2B salg, indkøb, digital handel, eller du måske er mere til administrative opgaver i offentlig administration, eller job med økonomi og regnskab, er vejen til dit drømmejob en uddannelse indenfor handel, kontor eller butik. "
Hvad er fordelene ved at være voksenelev?
Der er mange fordele ved at være voksenelev. Her er nogle af de vigtigste:
Erfaring: Som voksen har du en masse livserfaring, som kan være en fordel under din uddannelse. Din erfaring kan hjælpe dig med at forstå og relatere til de emner, du studerer, og det kan også give dig mulighed for at bringe praktiske eksempler og perspektiver ind i klasseværelset, når du er på skoleophold.
Mere fokuseret: Som voksen er du typisk mere målrettet og motiveret til at lære. Du har en klar idé om, hvad du ønsker at opnå med din uddannelse, og du er villig til at gøre en indsats for at nå dine mål. Denne fokuserede tilgang kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din uddannelse og opnå de resultater, du ønsker.
Karriereudvikling: Som voksenelev kan du øge dine karrieremuligheder og åbne døre til nye jobmuligheder. En uddannelse kan give dig de nødvendige færdigheder og viden til at avancere i din karriere eller skifte til et nyt felt. Det kan også give dig mulighed for at specialisere dig inden for et bestemt område og blive ekspert på dit felt
Så hvis du overvejer at tage en uddannelse som voksen, så er voksenelev-ordningen en fantastisk mulighed for at gøre det på en økonomisk overkommelig og støttet måde.
Realkompetencevurdering
Når du er over 25 år skal du have lavet en realkompetencevurdering inden du starter som voksenelev. Med en realkompetencevurdering får du papir på dine erfaringer, færdigheder, kompetencer og uddannelser i forhold til den uddannelse du ønsker at tage.
En realkompetencevurdering kan give dig mulighed for at få merit for tidligere erfaringer og uddannelser. Det betyder, at du kan få godskrevet tidligere uddannelser eller arbejdserfaringer, hvilket kan forkorte din uddannelsestid.
Læs mere om realkompetencevurdering og udfyld formularen. Derefter booker du en tid hos Marianne Bechmann til en samtale omkring dine tidligere joberfaringer og uddannelser.
Udnyt det du er god til
Du har sikkert allerede erfaring og kvalifikationer fra dine hidtidige jobs, som du kan bygge videre på og som er efterspurgt af virksomheder. Det betyder, at et skifte til en anden branche er lettere end du forestiller dig.
Undervisningen
Du får en undervisning, som er meget anderledes end du kender fra Folkeskolen. Undervisningen er afvekslende med virkelighedsnære opgaver stillet af rigtige virksomheder, gruppearbejde og selvstudie, der er krydret med undervisning af lærere som har erfaring fra erhvervslivet.
Uddannelseslængde
Din alder, erfaring og uddannelse bestemmer, hvordan dit forløb bliver sammensat. Få en god snak med Marianne Bechmann, som vejleder dig om dine muligheder og om varigheden af uddannelsen.
Du behøver ikke vælge retning nu
Hvis du synes, det er svært at skulle vælge retning allerede nu (kontor, handel eller butik), er der gode nyheder til dig. I løbet af dit studie på Campus Vejle får du mange input og erfaringer, som vil gøre dit valg lettere.
Derudover har vi lærepladsvejledning som du altid kan kontakte for at få gode råd, sparring eller bare en snak, som bringer dig på rette kurs.
Voksenelev – kontor
Vi tog springet
Regitze og Joielyn har bevist, at det er muligt at tage springet og finde en karriere, der passer bedre til ens familieliv. Hvordan gjorde de det? Det vil de 2 voksenelever på kontoruddannelsen fra Naturstyrelsen og Vejle Kommune gerne fortælle dig.
Baggrund
- Regitze og Joielyn er begge 35 år
- Regitze har arbejdet 13 år i detailbranchen
- Joielyn er uddannet SOSU-assistent
- Begge savnede bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv
Voksenelev – handel
Handel det er lige mig
Rasmus valgte handelsuddannelsen, da han kendte nogle i forvejen som har taget uddannelsen. Rasmus tænkte. Det vil jeg gerne give et skud, salg er spændende og jeg har med mennesker at gøre. Rasmus arbejder i dag hos Hetag A/S i Vejle som voksenelev. Hør hans historie.
Baggrund
- 31 år
- Uddannet kleinsmed.
- Arbejdede som tagdækker
- Måtte skifte branche pga. ulykke
Voksenelev – kontor
Efter 14 år som social- og sundhedshjælper valgte 39-årige Rikke Lindskjold fra Vejle for fire år siden at sætte sig på skolebænken igen og som voksenelev tage en fire-årig administrativ kontoruddannelse på Campus Vejle…..
Voksenelev – indkøb
Zaina, en 27-årig indkøbselev fra Mauritius, har på trods af sproglige udfordringer fundet en naturlig plads hos Unicon i Vejle. Hendes tilgang til arbejdet og engagement i forhandlinger med leverandører har accelereret hendes læringskurve og styrket virksomhedens internationale profil. Trods sprogbarrierer oplever Zaina og hendes kolleger ingen hindringer i samarbejdet.
Voksenelevløn
Lønnen er højere for voksenelever
Er du interesseret i at tage en uddannelse som voksenelev, men bekymret for din løn? Fortvivl ikke – der er faktisk en god chance for, at du vil få en højere løn end dine yngre kolleger på samme uddannelsesniveau.
Løn er til forhandling
Det betyder, at du har ret til en højere løn end en ung elev. På butiksområdet vil din løn typisk være på niveau med en ufaglært, hvilket i øjeblikket er omkring 20.000 kr. om måneden. Det er dog vigtigt at huske, at lønnen er til forhandling, og at du altid skal forsøge at forhandle dig til den bedst mulige løn.
På handels- og kontorområdet fastsættes lønnen individuelt ud fra dine kvalifikationer, stillingens indhold dine ansvarsområder og tidligere uddannelse. Her er lønnen selvfølgelig også til forhandling.
Ufaglært, ledig og over 30 år
Du har en gylden mulighed
Står du uden arbejde, er over 30 år, ufaglært eller har en forældet uddannelse som du ikke har brugt i 5 år, har du måske mulighed for at tage en uddannelse på 80% af din dagpengesats. Puljen gælder i den kommende tid for alle erhvervsuddannelser.
Skulle din dagpengeperiode ikke række til hele uddannelsesforløbet, fortsætter du på SU, indtil du er færdig med dit skoleophold.
Det er Jobcentret som afgør om du kommer i betragtning til uddannelsespuljen.
Tilskudsmuligheder – voksenelev
Indgår du en uddannelsesaftale med en virksomhed, når du er over 25 år, kan virksomheden i nogle tilfælde få tilskud til at ansætte dig. For at virksomheden kan søge tilskud til din løn, skal du opfylde en af disse betingelser.
- Du er ufaglært, ledig eller i beskæftigelse
- Du er faglært, ledig og har en forældet uddannelse. En uddannelse er forældet, når du ikke har brugt den i 5 år.
- Du er faglært uden en forældet uddannelse, men har været ledig i mere end 6 måneder.
Tilskuddet din virksomhed kan få ligger på 30-45 kr. i timen og afhænger af din situation.
Du kan få mere at vide om tilskudsmuligheder på dit lokale Jobcenter eller via linket her.
Til virksomheder – sådan ansætter du en voksenelev
At ansætte en voksenelev er ganske ukompliceret og for virksomheden er fordelene, at I får en medarbejder med livserfaring og erfaring fra tidligere job og eleven er dermed et aktiv fra starten. Derudover er der mulighed for lønrefusion og voksenlærlingetilskud.
Læs om forløbet med at ansætte en voksenelev trin for trin.
Hvis beslutningen er svær
Hvis du kan mærke en tvivl og synes, at det er en stor beslutning at springe ud i noget nyt, er det faktisk helt OK. For der er en god grund til, at du tænker dig om mere end én gang.
Derfor giver vi dig her nogle svar på de overvejelser, som du sikkert har gjort dig.
Vi forstår godt at et brancheskift kan virke som en meget stor beslutning. Det gælder ikke mindst, hvis dine kompetencer og erfaring ligger langt fra kontor, handel eller detail branchen. Det positive er, at dine erfaringer fint kan komme i spil i en ny sammenhæng. Vi hjælper dig med at få vendt dine nuværende kompetencer til et plus. Gælder også når du skriver din ansøgning til en læreplads.
Derudover bliver du på forløbet klædt på med de fag og kompetencer, der kræves inden for dit kommende arbejdsfelt.
Og husk. Du skal ikke tænke på, at du er for gammel til at gå i gang med noget nyt. Du skal tage chancen og gøre det.
Der er en tendens i øjeblikket, hvor flere virksomheder efterspørger elever med både erhvervs-og livserfaring. Dine lærepladsmuligheder er bestemt gode i øjeblikket. Derudover kan du få hjælp til at søge en læreplads i vores lærepladsvejledning.
Nej på ingen måde. En erhvervsuddannelse er den korteste vej ud i en ny retning i erhvervslivet som faglært. Du kan altid bygge på din uddannelse senere i livet f.eks. med en uddannelse på Erhvervsakademier eller supplere din uddannelse med spændende kurser og efteruddannelse inden for din nye branche.
En erhvervsuddannelse sikre dig, at du kan vælge mellem flere jobs. Du er ikke først ind – først ud ved fyringer. Derudover giver en erhvervsuddannelse dig jobmuligheder, som du kan holde til resten af dit arbejdsliv.
Hvis du tænker – Jeg kan ikke undvære min nuværende månedsløn, og derfor har jeg ikke råd til at starte på uddannelsen, jeg har lyst til. Så er der heldigvis gode nyheder til dig.
Som voksen findes der en lang række muligheder, som gør, at du kan få økonomien til at hænge sammen, samtidig med at du er under uddannelse.
Du har f.eks. disse muligheder:
- Du kan indgå en mesterlæreaftale og få voksenelevløn under hele uddannelsesperioden
- Der findes en uddannelsespulje for ledige på dagpenge, som kan søges, hvis du f.eks. er ufaglært; faglært med en forældet uddannelse (over 5 år gammel); eller du ikke længere kan arbejde inden for dit uddannelsesfelt
- Du kan forkorte uddannelsen markant, når du har erhvervserfaring eller en gymnasial baggrund
- S.U.
Vi ved godt, hvor vigtig det er for dig, at din hverdag hænger sammen – også økonomisk. Alt om økonomi og meget mere, får du afklaret under din samtale med Marianne.
Dine uddannelsesmuligheder
EUX Business
Når du gerne vil arbejde på kontor
Med en EUX Business kan du uddanne dig inden for mange forskellige jobtyper og titler i erhvervslivet. Det kunne f.eks. være spedition og shipping, økonomi, offentlig administration, handel, indkøb og logistik. Eller du kan arbejde med f.eks. digital handel, markedsføring og kundeadfærd.
Mesterlære
Mere praktik mindre skole
Væk fra skærmen – ud i virkeligheden. Mesterlære er for dig som lærer bedst gennem praktisk arbejde. Med en mesterlæreaftale springer du lige ud i arbejdet, og tager skoledelen i små bidder. På kontoruddannelsen er mesterlære kun muligt, hvis du i forvejen har en gymnasial uddannelse.
EUD Business
Når du ønsker kundekontakt
Er du vild med kundekontakt – B2C (business to consumer) eller B2B (business to business) og brænder du for at give kunden den bedste oplevelse, kan du læse EUD Business. Butiks- og handelsvejen giver dig gode muligheder for at gøre karriere, hvor du med dine service- og handelsevner hurtigt kan avancere til f.eks. butikschef, sælger, afdelingsleder eller starte egen butik.
Lær i dit eget tempo
Alle uddannelserne startes op i Campus Vejles Åbent Læringscenter, som er et voksenmiljø, hvor du studerer i dit eget tempo og lærer på den måde, der passer dig bedst. Du arbejder meget selvstændigt, får oplæg ved en underviser og har mulighed for gruppearbejde.
Her kan du læse om alt det praktiske og mere om hvordan din uddannelse foregår på Åbent Læringscenter.
Bliv kontaktet
Udfyld formularen med dine oplysninger og vedhæft gerne CV, så Marianne kan vejlede dig bedst muligt med baggrund i din tidligere uddannelse og erfaring.
Marianne kontakter dig inden for 2 dage pr. telefon eller mail.
Åbent Læringscenter
Boulevarden 48
7100 Vejle
Marianne Bechmann
Vejleder
72 16 26 33 | |
mbe@campusvejle.dk |