Forside Uddannelse for voksne I tvivl om at læse videre

Er du i tvivl om du
skal læse videre efter studenter­eksamen?

Skal du have en videregående uddannelse?

Du har sikkert gjort dig mange overvejelser om du skulle gå i gang med en videregående uddannelse efter din studentereksamen. Du er langt fra den eneste med disse overvejelser, da 8 ud af 10 med en studentereksamen beslutter sig for ikke at læse videre direkte efter studentereksamen. Men hvad skal du så?

Meningsfuldt sabbatår
Der er mange måder at tage en meningsfuld pause fra studiemiljøet. Et sabbatår eller måske to er en god måde, som kan give dig mental adspredelse, personlig udvikling, fantastiske fællesskaber, oplevelser for livet, tjene gode penge til en opsparing, tænkepause eller hvad du nu har brug for.

Sabbatjob
Du har måske fundet et sabbatjob, hvor du tjener gode penge i f.eks. en butik eller på en fabrik, eller et aften-/weekendjob på restaurant eller café. Arbejde som vikar er også en mulighed, hvor du prøver dig af på forskellige arbejdspladser.  

Udlandsrejser
Vil du gerne lære og se nye kulturer, opleve nyt, komme på et eventyr, eller “bare” se hvor fantastisk vores planet er, kunne en udlandsrejse være oplagt. Verden byder på mange oplevelser som du kan opleve, som f.eks. backpacker, der er en simpel måde at rejse på, eller du kan rejse i en gruppe og møde nye rejsefællesskaber. Du kan også vælge at rejse sammen med din bedste ven eller veninde og dele de mange oplevelser med din soulmate.   

Nye input giver ny motivation
Uanset hvordan du vælger at holde sabbatår, skal et sabbatår give mening for dig. Med nye input, der ligger langt fra studielivet du kendte og en pause fra bøgerne, kan du forberede dig på, hvad næste trin skal være efter dit sabbatår. Et meningsfuldt sabbatår giver ny motivation, som du kan bruge til at forfølge dine drømme og skulle det være en videregående uddannelse, kan du f.eks. bruge lidt af din tid på at forberede dig ved f. eks. at forbedre karakterer eller hæve nogle fag til et højere niveau. Det kan du gøre samtidig med et sabbatjob, da vi på Campus Vejle tilbyder dig fag på HF fjernundervisning, som du kan læse, når det passer dig. 

Nå langt uden tung teori og mange år på universitetet.

At vælge en uddannelse og levevej efter ungdomsuddannelsen er afsluttet, er for mange en vanskelig og til tider også lang proces. Du har sikkert mange spørgsmål og overvejelser som rumsterer i dine tanker og som gør valget svært. Det kan måske føre til, at du tøver med at vælge og udskyder dit valg.

Opdag en anden vej
Når du står med din studentereksamen i hånden og overvejer – hvad kan jeg tænke mig at arbejde med, er der talrige muligheder. En mulighed du måske ikke har overvejet er, at tage din uddannelse i etaper. Ja du læste rigtigt. Det er muligt at tage uddannelse i mindre bidder, hvor du hele tiden bygger ovenpå det, du kan. Det kan du gøre med en solid erhvervsuddannelse, hvor du har mulighed for at læse videre senere. På den måde undgår du at køre træt i mellemlange og lange teoretiske uddannelser med undervisning og forelæsning i et auditorium, eller fortryde dit valg, når du er halvvejs.  

5 ugers intensivt forløb er din første etape
Med din studentereksamen i hånden (som både kan være en STX, HF eller HTX eksamen) kan du med et 5-ugers EUD-student forløb få adgang til erhvervslivet og de mange ledige lærepladser som findes. Måske du kan søge en læreplads hvor du har dit sabbatjob?

Et EUD-student forløb er din adgangsbillet til en businessorienteret karrierevej. 

Erhvervserfaring – din fordel hvis du vil læse videre
Erhvervserfaring tæller rigtig meget. Det gælder både, når du skal søge job eller du beslutter dig for at læse en videregående uddannelse. Med erhvervserfaring i din bagage står du stærkere end mange af dine medstuderende, som kommer direkte fra en ungdomsuddannelse, hvis du efter din elevtid eller senere beslutter dig for at læse videre. Din praktiske erfaring kan du bruge i diskussioner, indlæg og opgaveløsning, hvor du kommer med eksempler fra den virkelige verden. Du vil også have lettere ved at kunne forstå teoretisk viden, da du i mange tilfælde vil kunne relatere til din erhvervserfaring.

Løn kontra SU og studielån
Udover erhvervserfaring, får du selvfølgelig løn i din virksomhed. En løn som er væsentlig højere end SU og studielån. Det giver dig et bedre økonomisk ståsted, både nu og også senere i forbindelse med en eventuel videreuddannelse.

Din hurtigste vej ud i erhvervslivet

Vil du gerne være faglært, er den hurtigste vej en EUD-student uddannelse. På kun 5 uger får du intensiv viden om økonomi og afsætning. Du er dermed klar til at søge en af de mange ledige lærepladser som findes både i og omkring Vejle, men også i resten af landet, hvis du har ønsker om at starte på din karriere i f.eks. Aahus eller København. 

Læs mere om EUD-student

Hvad kan næste etape være?

Forestil dig, at du har en spændende læreplads i en virksomhed, hvor du lige er blevet færdigudlært efter 2 års ansættelse. Du har måske arbejdet med salg, logistik, økonomi, marketing eller administrative opgaver på kontor. 

Du vil gerne noget mere
Nu kan du mærke, at du igen har fået lysten til at læse videre og dygtiggøre dig fagligt. Du har brug for nye input og redskaber, så du kan flytte dig til næste karrieretrin og skrue op for dine ambitioner. Hvordan kommer jeg videre tænker du. Med din erhvervsuddannelse i ryggen er en akademiuddannelse et perfekt valg for dig. En akademiuddannelse er en kort videregående uddannelse og er målrettet til dig som allerede har erhvervserfaring. 

Mange fordele med en akademiuddannelse
En akademiuddannelse kan du tage som deltidsstudie ved siden af dit job, eller som fuldtidsstudie. En akademiuddannelse er super fleksibel og du kan tilrettelægge den efter dine ønsker og behov. Du kan tage en hel uddannelse, eller du kan vælge at tage akademifag som selvstændige kurser.

Et bredt udvalg af interesseområder
Akademiuddannelser spænder over et meget bredt udvalg af forskellige fagområder og du vil helt sikkert kunne finde et område som matcher dine interesser. Du kan bl.a. dygtiggøre dig inden for: 

 • Bæredygtighed og grøn omstilling
 • Finansiel rådgivning
 • HR
 • Kommunikation og formidling
 • Ledelse
 • Retail
 • Salg og markedsføring
 • International transport
 • Offentlig forvaltning og administration

Du kan nå endnu længere

Nu har du gjort din akademiuddannelse færdig og du har en kort videregående uddannelse. Vejen til at du kan få en bacheloruddannelse er dermed kort. Du har mulighed for at tage en top-up uddannelse på 1,5 år, som du bygger ovenpå din akademiuddannelse.

Professionsbachelor (PBA)

En top-up på din akademiuddannelse er en professionsbachelor, hvor du specialiserer dig i et fagområde. Uddannelsen er på fuld tid og i uddannelse indgår der praktikophold i en virksomhed. På mange af professionsbacheloruddannelserne har du mulighed for at læse et semester i udlandet og få international erfaring med i din bagage. Med denne specialisering står du godt rustet og kan både fortsættet din karriere i Danmark, eller du har også mulighed for at springe ud i et udlandseventyr med job i udlandet, da bachelorniveau er velkendt i udlandet. 

Her er nogle eksempler på hvad du kan læse på bachelorniveau:  

 • International handel og markedsføring
 • Innovation og entrepreneurship
 • Digital konceptudvikling
 • E-handel
 • Design og business

Uddannelsesforløb i etaper

Et uddannelsesforløb i etaper, hvor du bygger videre på allerede opnået viden, kan se således ud. Mellem de enkelte uddannelser kan du have år med spændende jobs, som giver dig endnu mere erfaring i dit karriereforløb.

Du er student

Start på intensivt EUD-student forløb.

5 uger

Læreplads

Du er i lære i en virksomhed inden for kontor, handel eller butik.

2 år

Fortsæt med at arbejde

Efter endt læretid kan du fortsætte med at arbejde og få endnu mere praktisk erhvervserfaring.

Erhvervsakademi­uddannelser

Du kan læse videre på Erhvervsakademiuddannelser både som fuldtidsuddannelse eller som efteruddannelse.

2 - 3 år

Fortsæt med at arbejde

Efter du har færdiggjort din akademiuddannelse fortsætter du med et spændende job, hvor du nu bruger de mange nye redskaber du har lært.

Professions-bachelor (PBA)

Du kan bygge en professionsbachelor ovenpå din erhvervsakademiuddannelse. En professionsbachelor er målrettet mod et bestemt erhverv.

1,5 år

Fortsæt med at arbedjde

Med en professionsbachelor har du et rigtigt stærk karrierekort på hånden og i dit fremtidige arbejdsliv,

Fortsæt på universitetet

Har du kandidatdrømme giver din bachelor dig adgang til en lang række uddannelser på universitetet.

Ca. 2 år

Karriere i erhvervslivet

Du kan gøre karriere både i Danmark og udlandet med din bachelor eller kandidat.

Et langt arbejdsliv med livslang læring

Vælger du at starte på EUD student og derefter søge en læreplads, har du et rigtigt godt fundament sammen med din studentereksamen. Du er en efterspurgt “vare” blandt arbejdsgivere. Udover at du er en attraktiv medarbejder med en faglært uddannelse, kan du altid senere i livet vælge at læse videre, hvis du skulle få lyst til det. Ovenstående eksempel er derfor en visuel visning af, at du aldrig vil møde en lukket uddannelsesdør, når du er faglært inden for kontor, handel, eller butik.

Nyttige links

Her kan du læse mere om de forskellige akademiuddannelser, professionsbacheloruddannelser og se de mange ledige elevpladser.

Elevpladser

Erhvervsakademier 

Overbygning på erhvervsakademiuddannelse (professionsbachelor)
Her har du et overblik over de top-up uddannelser du kan læse tæt på Vejle.

Opsummering

Fik du lidt at tænke over? Det er kun godt at mærke efter og lytte til din indre stemme og mavefornemmelse. Disse signaler er rigtig gode vejvisere i en jungle af uddannelsesmuligheder. 

Sov på din beslutning
Beslutning om valg af uddannelse kan de færreste tage i løbet af nogle dage. Tag dig god tid, undersøg mulighederne og snak gerne med studievejledere. De har den helt rigtige viden til at kunne hjælpe dig videre med dit valg. Og husk det er dig,som skal gå glad ind ad døren hver morgen til dit uddannelsessted eller job. Gør du det, er du landet det rigtige sted.

Uanset hvad du beslutter dig for, vil der altid være en vej videre med uddannelse du kan bygge ovenpå de erfaringer du har fra både job og uddannelse. Du vil ikke møde en lukket dør, hvis du på et tidspunkt finder ud af, at nu vil du gerne lave noget andet. Der er altid muligheder. 

Et farverigt CV
Det er kun du færreste som følger en lige vej i deres karriere. På Campus Vejle får vi rigtig mange ansøgninger til de ledige stillinger vi slår op. Et kig gennem de mange CV’er giver et klart billede af, at der er mange som har flere uddannelser bag sig, har flere job- og brancheskrift i bagagen og har prøvet rigtig meget forskelligt i forhold til jobbet de søger.

Bliv en attraktiv medarbejder
Så er du ikke til de lange videregående uddannelser, (hvor du sidder begravet i bøger dag og nat), er der mange alternativer som stiller dig i en bedre situation ved at tage uddannelse i etaper kombineret med erhvervserfaring, vil vi mene, end hvis du kun har teori i hovedet. Ved at du gennem din karriere både har praktisk erhvervserfaring koblet sammen med solid teori, uddannelse og opnåede resultater på jobbet, er du en mere attraktiv medarbejder for dine fremtidige arbejdsgivere.

Held og lykke med dine uddannelsesvalg og karriere.

Vil du vide mere om EUD student?

Er Marianne Bechmann klar til at tage en god snak med dig. Du kan også læse mere om EUD Student

Læs mere

Du kan kontakte Marianne på

72 16 26 33
mbe@campusvejle.dk

Vejleder Marianne Bechmann

Marianne Bechmann
Vejleder