Forside STX Studieretning naturvidenskab – science

Studieretning:
Naturvidenskab (Science)

Matematik A, Fysik B,  Kemi B

Matematik og naturvidenskab er tidløs viden, som du kan bruge til at forstå vores verden både nu og i fremtiden. Du lærer hvordan naturen hænger sammen, og hvordan du kan beskrive den ved hjælp af eksperimenter og teori. Du vil udvikle din nysgerrighed og evne til at søge viden, samt lære at analysere og være kritisk over for data.

Dyk ned i de naturvidenskabelige mysterier

I studieretningen naturvidenskab (Science) giver fagene matematik A, fysik B og kemi B dig en helhedsorienteret og dybdegående forståelse af naturvidenskaben og den verden du er en del af. Gennem disse fag vil du udforske de fundamentale love og principper, der styrer vores fysiske verden – fra mikroskopiske partikler til komplekse systemer. Du vil opdage, hvordan matematikken eksemplificerer og analyserer fysiske fænomener. Faget fysik vil synliggøre de underliggende love som ikke kan brydes og i kemi bruges disse love til at forstå og lære om stoffer og processer.

Giver dig spændende muligheder efter gymnasium
Med denne studieretning har du alle forudsætninger for at videreuddanne dig inden for naturvidenskab, miljø og ingeniørfagene. Uanset om du drømmer om at blive læge, farmaceut, ingeniør eller ønsker at fordybe dig i fag som biologi, molekylærbiologi, matematik, fysik, kemi eller nanoscience, vil denne studieretning give dig adgang til en verden af muligheder og direkte adgang til over 300 videregående uddannelser.

Studieretningsfagene

Matematik A
På Matematik A bliver du ført ind i en verden af tankevækkende opdagelser og spændende udfordringer. Gennem dette fag vil du lære at mestre de grundlæggende regler og principper, der ligger til grund for matematikken – fra algebra og geometri til differential- og integralregning.

Du bliver udfordret til at tænke logisk, systematisk og opdage mønstre, samtidig med at du løser både konkrete og abstrakte problemer. Du vil blive fortrolig med forklaringen af matematiske reglers gyldighed og deres praktiske anvendelse i undersøgelsen og beskrivelsen af vores omverden. Gennem samspillet med fysik og kemi vil du ofte anvende matematik som værktøj til at opnå en dybere indsigt i de naturvidenskabelige sammenhænge.

Fysik B
Fysik B er nøglen til at afdække universets dybeste hemmeligheder og forstå hvordan verden omkring os fungerer. Dyk ned i fundamentale begreber som bevægelse, kræfter og energi, og udforsk mysterierne bag elektromagnetisme, termodynamik og kvantemekanik. Gennem spændende eksperimenter, metoder og komplekse teorier vil du lære at se verden med helt nye øjne – som en interaktion af naturlove og fysiske principper. Lad fysik B tage dig med på en rejse ind i en fascinerende verden af opdagelser og indsigt, hvor du kan udforske og forklare de vidundere, der omgiver os og få bl.a. svar på, hvordan virker et induktionskomfur, hvad er sorte huller og kan vi bruge solen til at løse fremtidens energiproblemer. 

Kemi B
Kemi findes alle steder. Der findes omkring 100 grundstoffer som er naturens byggesten. Ud fra dem kan alt stof bygges med millioner af forskellige egenskaber. Kemi finder du også i den hverdag. Der er kemi i dit tøj, makeup, din computer og også i stegepanden og vaskepulver for at nævne nogle eksempler.

Kemi er en uundværlig videnskab, der spiller en central rolle i bioteknologi, nanoteknologi, fødevareproduktion og udvikling af lægemidler.

Du kommer til at manipulere med stoffer, arbejde teoretisk og praktisk og udføre en lang række forsøg i laboratoriet, så din nye viden bliver prøvet af i virkelighedsnære projekter. 

Fællesnævner for studieretningsfagene
De 3 studieretningsfag bindes sammen af cases, så du får en bredere forståelse af hvordan verdenen hænger sammen. Det kan f.eks. være at i fysik undersøger vi hvilke solstråler der er farlige for kroppen. I kemi undersøger vi hvilke stoffer der skal være med til at skærme for solens skadelige stråler og i matematik finder vi ud af hvor tyk laget af solcreme skal være for at kunne beskytte mod solens skadelige UV stråler.

Dine fag fordelt over semestre

1. semestre

Studieretningsfag
Matematik A
Fysik B
Kemi B

Obligatoriske fag
Dansk A
Engelsk B
Tysk fortsætter B eller
Spansk begynder A
Matematik B
Religion C
Almen sprogforståelse
Naturvidenskabeligt grundforløb

2. semestre

Studieretningsfag
Matematik A
Fysik B
Kemi B

Obligatoriske fag
Dansk A
Historie A
Engelsk B
Tysk fortsætter B eller
Spansk begynder A
Samfundsfag C

3. semestre

Studieretningsfag
Matematik A
Kemi B

Obligatoriske fag
Dansk A
Historie A
Engelsk B
Spansk begynder A
Biologi C

Valgfag
Fysik A
Tysk fortsætter A
Biologi B

4. semestre

Studieretningsfag
Matematik A
Kemi B

Obligatoriske fag
Dansk A
Historie A
Spansk begynder A
SRP

Valgfag 
Fysik A
Biologi B
Engelsk A
Tysk fortsætter A

FAQ om studieretningen

Hvilke sprog kan du vælge som 2. sprog?

Vi udbyder tysk fortsættersprog B eller A og spansk begyndersprog A.

Hvilke videregående uddannelser sigter studieretningen mod?

I dagens moderne verden er vejen til en spændende karriere i videnskaben mere tilgængelig end nogensinde før. Du kan blive alt fra en passioneret fysiker, der udforsker de dybeste hemmeligheder i universet, til en dedikeret læge, der bringer håb og helbredelse til mennesker i nød. Måske er det laboratoriet og dets gådefulde mikrokosmos, der kalder dig, eller måske drømmer du om at designe innovative løsninger som en dygtig ingeniør.

Uanset din passion kan du træde ind i denne spændende verden gennem studiet af naturvidenskab. Med en uddannelse inden for naturvidenskab åbner Science dørene til en række videregående uddannelser uden behov for yderligere supplerende kurser efter gymnasiet. Dette tilbyder en unik mulighed for at forfølge din drømmeuddannelse uden at skulle begrænse dine ambitioner eller ændre din kurs. 

Du kan se dine muligheder på adgangskortet.

Adgangskortet

Din 2-årig STX er adgangsgivende til universitet og andre videregående uddannelser. Derudover kan der være specifikke krav til fag og niveau som skal være opfyldt, for at kunne søge ind. 

Du kan på adgangskortet få overblik over, hvilke videregående uddannelser du kan læse med studieretningen naturvidenskab Science.

Adgangskortet

Søg om optagelse

Du kan søge ind nu og frem til studiestart i begyndelsen af august 2024. Du søger via 

Optagelse.dk

 

Kontakt studievejleder

Har du brug for hjælp, vejleding, eller en god snak omkring dit valg af uddannelse, er du meget velkommen til at kontakte STX studievejledningen.

Kontakt studievejleder