Forside Nicolai blev HF student under Corona og hjemme_undervisning

Nicolai blev HF student under Corona og hjemme­undervisning

Nicolai foran Campus Vejle. Han blev HF student under Corona og hjemmeundervisning

Nicolai Absalonsen har haft flere dage med hjemmeundervisning på sit værelse end regulære skoledage på HF-kursus på Campus Vejle.
Nu glæder han sig til en studiefremtid uden corona.

11. marts sidste år, da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, sad Nicolai Kongsgaard Absalonsen og så tv, som så mange andre danskere. Som HF-studerende på Campus Vejle meldte der sig tusind spørgsmål hos ham i kølvandet på pressemødet.

– Så snart statsministeren var færdig, begyndte jeg og mine klassekammerater at skrive frem og tilbage via Messenger. Ingen af os vidste, hvordan vi skulle forholde os. Statsministeren sagde, at alle skoler og uddannelsesinstitutioner skulle lukke ned øjeblikkeligt, men jeg kan huske, at vi var meget usikre. Vi blev til slut enige om, at vi nok hellere måtte blive hjemme næste dag, og næste morgen skrev ledelsen på Campus så også til os, at den fysiske undervisning var aflyst.

Så torsdag den 12. marts 2020 gik han sammen med resten af Danmark i gang med hjemmeundervisning og hjemmearbejde.

Nicolai Kongsgaard Absalonsen, som gik i HF-klasse “P19”, vidste ikke,  at det skulle blive starten på mange måneder foran computeren hjemme på sit værelse i Nr. Aaby på Fyn, hvor han bor sammen med sine forældre og sin lillebror.

– Kan det overhovedet betale sig?

– Det var meget mærkeligt, og i starten var alting præget af, at ingen vidste, hvor lang tid, skolen skulle være lukket.  I starten troede alle jo bare, at det drejede sig om nogle uger.  Det betød, at man lidt tænkte “Kan det overhovedet betale sig, at vi bliver gode til det her”.  Der var stor forskel på, hvordan de enkelte lærere greb undervisningen an , ligesom det var forskelligt, hvordan vi elever tacklede det. Efter et stykke tid, blev vi selvfølgelig klar over, at det var alvor, og så blev det efterhånden rutine, siger Nicolai Kongsgaard Absalonsen.

Nogle af klassekammeraterne faldt fra, især under den nye nedlukning i februar i år, som trak tænder ud, fordi den nærmest ikke var til at se en ende på. Heldigvis formåede Nicolai at bevare sin motivation, og torsdag i denne uge kronedes indsatsen, da han fik sat HF studenterhuen på hovedet, som tegn på en veloverstået eksamen.

Han medgiver, at det ind imellem var svært at holde gejsten oppe i det mærkeligste studieforløb, han og mange andre nogensinde har været igennem.

– Jeg forsøgte bare at holde fokus på mit mål, som er at få taget de fag, jeg skal bruge for at læse videre til maskiningeniør på SDU i Odense. Men ind imellem var det da svært at blive ved med at være motiveret. Det er jo utroligt let at række over og tænde for fjernsynet og blive lidt adspredt eller gå ned i køkkenet og lave sig lidt mad, når man hver eneste dag sidder alene foran computeren fra morgen til aften, siger han.

Først timer på skærm og så mere skærm

– Normalt kører man jo i skole og har sine timer  på skolen, og så har man et afbræk, hvor man kører hjem og måske taler med nogen eller klarer et ærinde, inden man går i gang med lektierne. I alle de måneder, vi har fået hjemmeundervisning, har vi bare siddet foran computerskærmen hele tiden. Når undervisningen var slut, kunne man fortsætte med hjemmearbejdet.

– I begyndelsen af nedlukningen kunne vi ikke engang mødes med venner eller lave noget andet i fritiden. Alt var jo lukket ned, tilføjer Nicolai Kongsgaard Absalonsen.

Svaret på, hvorfor en fynbo som Nicolai, har læst HF på Campus Vejle, skal findes helt tilbage i 2017. Nicolais far, som er produktionschef, fik dengang tilbudt en stilling som udsendt for sin fynske virksomhed, som åbnede en fabrik i staten Georgia i det sydlige USA. Hele familien besluttede at takke ja til eventyret, og Nicolai blev indskrevet på highschool.

Da familien i 2019 vendte hjem, søgte Nicolai ind på HTX i Vejle, hvor han kunne komme til at læse fysik, kemi og matematik, som er blandt hans yndlingsfag og nødvendige for, at han kan forfølge drømmen om at blive maskiningeniør.

Klassekammeraterne havde ikke samme erfaring

–  Mine to år i USA betød, at jeg var ældre end mine klassekammerater, som kom lige fra folkeskolen,  og jeg kom hurtigt til at føle, at jeg var et andet sted i mit liv end dem. Derfor søgte jeg over på HF, hvor jeg tænkte, at mine medstuderende var ældre og måske mere motiverede.

På Campus Vejle kunne Nicolai blive overført indenfor samme skoleår, så i stedet for at vente et halvt år, begyndte han kort efter som den yngste i sin klasse på HF og VUC-afdelingen på Boulevarden. Her faldt han rigtig godt til, selv om han hver dag skulle tilbagelægge 40 kilometer frem og tilbage fra Nr. Aaby.

– Nogle dage kunne jeg følges med min mor, som arbejder som sygeplejerske på Vejle Sygehus, men så kom corona, og så blev alt forandret, konstaterer Nicolai Kongsgaard Absalonsen.

– I starten forsøgte lærerne at udskyde den praktiske del af undervisningen lidt, men hurtigt stod det jo klart, at der ikke ville blive åbnet for fysisk fremmøde. Så måtte lærerne foretage de fysiske forsøg, mens vi så med på computeren. Det var jo ikke det samme, men jeg vil generelt sige, at lærerne gjorde deres bedste for at gøre undervisningen så spændende som muligt undervejs.

Sad på skolen og fik skærm-undervisning

– Jeg har da også haft svært ved at holde gejsten hele tiden. Men jeg tænkte ved mig selv: “Nu gælder det om at bide i det sure æble og komme igennem det her, så jeg ikke pludselig står og mangler et hak på karakterskalaen for at kunne komme ind på min uddannelse”. Jeg tænkte også: “Der er jo ingen, der kan gøre for det, og vi må allesammen prøve at deltage for at få det til at køre”.

Efter sommerferien i august var Nicolai og hans klassekammerater kortvarigt tilbage på skolen, men skoledagen var stadig præget af, at ikke alle timer måtte gennemføres fysisk, og Nicolai og hans medstuderende oplevede absurde situationer, hvor eksempelvis et valgfag blev gennemført som computertime af en lærer, der sad ét sted på skolen, mens Nicolai sad et andet sted på Campus.

– Jeg kunne jo ikke nå at køre hjem til Fyn i frikvarteret mellem to lektioner, så jeg kunne nogle gange se læreren gå forbi på vej til sin computer, mens jeg satte mig foran min egen.

– Jeg går egentlig ikke op i karakterer

Siden den seneste nedlukning i februar har han kun været ganske få dage på skolen. Eksamen på HF indebærer normalt, at man er oppe i alle fag, for der gives ingen årskarakterer. Men også det vendte corona op og ned på.

– Det blev besluttet, at vi kun skulle op i tre mundtlige og ét skriftligt fag. Så resten af fagene har vi fået karakter i ud fra det, man kalder en evalueringssamtale med læreren.

Nicolai Kongsgaard Absalonsen er uanset de svære studievilkår endt med en rigtig flot eksamen med flest 12-taller og et par enkelte 10-taller.

– Ja, det er meget godt. Men jeg går faktisk ikke så meget op i karakterer. Jeg går mere op i, om jeg har gjort det så godt, som jeg kan. Hvis jeg synes, jeg har præsteret mit bedste,  er det ikke så vigtigt, om det giver et syvtal eller et 12-tal, siger han.

– Jeg er også ligeglad med, at nogen tænker, at jeg burde bruge mit høje eksamensgennemsnit på en af de uddannelser, der er svær at komme ind på. Jeg er ikke så optaget af prestige. Jeg synes, det er vigtigere, at jeg i fremtiden kommer til at beskæftige mig med noget, jeg synes er spændende.

Nicolai kan lide fag med et klart facit

– Jeg er vild med fysik, kemi og matematik, fordi det er fag, hvor du kan nå frem til ét rigtigt facit. Jeg er ikke vild med den type fag, hvor de siger, at man ikke kan svare noget forkert, så er der jo heller ikke noget, der er rigtigt.

– Det er også vigtigt for mig at vælge et fag, hvor jeg kan bruge mine hænder. Jeg er vild med at lave noget med hænderne. Det kan være at skrue i en gammel bil eller hjælpe min far med at bygge en carport eller renovere køkkenet, som vi har gjort her under corona, fortæller Nicolai Kongsgaard Absalonsen.

Lige nu krydser den nyslåede HF-student fingre for, at coronaen damper af, så han til næste år kan komme ud at rejse. Han drømmer både om en tur til Sydamerika og et besøg hos nogle af de gode kammerater, han fik i Georgia. De har planer om at køre USA rundt, inden han forhåbentlig til næste efterår skal begynde på maskiningeniør-kurset på SDU.

Læs artiklen på Vejle Amts Folkeblad, hvor der også er flere billeder