Forside HHX HHX studieretninger International praktik

3 uger i udlandet mens du læser på HHX

På handelsgymnasiet har du flere muligheder for at komme til udlandet. Ud over de normale studieture kan du komme til udlandet, hvor du går på sprogskole og kommer i praktik. Det er en fantastisk mulighed for at samle international erfaring og lære andre kulturer at kende på tætteste hold.

Sprogskole og praktik
Kunne du tænke dig at komme 3 uger til udlandet for at tilegne dig sproglige og kulturelle kompetencer?

På handelsgymnasiet kan du komme i 3 ugers internationalt sprog- og praktikophold i Dublin, Salzburg eller Malaga.

Det foregår i efterårssemesteret på 2. eller 3.g og du skal være indstillet på at bruge din efterårsferie på opholdet. 

Du skal også være villig til at deltage i den forberedende undervisning, som er ca. 6 lektioner. Lektionerne ligger ofte uden for normal skoletid.

I Spanien og Østrig er sprogskoleophold en del af pakken – enten før eller parallelt med praktikken. Praktikken foregår i lokale virksomheder, hvor du får mulighed for at bruge dit fremmedsprog i realistiske situationer. Du kan f.eks. komme i praktik i en butik, en børnehave, på restaurant, kontor eller lignende. Dine arbejdsopgaver afhænger af, hvilken virksomhed du er i praktik i, samt dit sproglige niveau.

Det kan være opgaver som fx at:

 • ekspedere kunder
 • lave udstillinger
 • assistere med sociale medier
 • lægge varer på plads

Tilskud fra EU
Omkostningerne ved opholdet er små for dig, for de finansieres af EU´s Erasmus+ mobilitetsprogram. Du skal selv betale mad og lommepenge. Et af programmets målsætninger er at give unge mennesker mod på at flytte til et andet europæisk land for at studere eller arbejde. De tre ugers praktik kan give dig mod på flere internationale udfordringer og det er ligeledes vigtigt for dig at have internationale erfaringer på dit CV.

Du rejser sammen med de andre elever, som er blevet udvalgt til programmet, og I bor sammen på vandrehjem eller i lejlighed. I har en lærer med i den første uge, som vil vise jer til rette i starten af opholdet. 

Hvem kan komme af sted?
Programmet henvender sig til dig, der går i 2. eller 3. g. og i udvælgelsen lægger vi vægt på, at du: 

 • er arbejdsom og har opnået gode resultater, især i det pågældende fremmedsprog
 • er udadvendt og har lyst til at bruge fremmedsproget
 • er selvstændig og kan stå på egne ben i et fremmed miljø i 3 uger
 • er socialt rummelig og omgængelig
 • er moden af din alder
 • har lavt fraværsprocent
 • har mulighed for at deltage i den forberedende undervisning

Deltagerne bliver udvalgt på baggrund af en skriftlig ansøgning med karakterbilag.

Praktikophold i Salzburg – En fantastisk oplevelse

"Jeg deltog i praktikopholdet i Salzburg i Østrig sidste år. Jeg havde en helt igennem fantastisk oplevelse. Udvekslingen i Salzburg har givet mig så meget, som jeg har kunnet tage med videre"

Det gode ved oplevelsen var, at vi var et hold, der lynhurtigt dannede relationer på kryds og tværs og det sociale var hurtigt oppe at køre.

Den sociale dynamik var for mig meget vigtig, da det gjorde den første undervisningsuge meget nemmere, da vi alle var i samme båd, og havde meget at skulle lære.

Lærer meget tysk
Undervisningen gav mig meget fagligt og vores lærer pressede os for at vi skulle lære så meget som muligt, og dette var mega fedt. Man får lært meget mere tysk, når ens lærer ikke forstår dansk, for så skal man, uanset hvad, prøve at få kommunikationen til at fungere og dette lykkedes mig faktisk til sidst. Undervisningen var en mega god start på opholdet og gav mig den selvtillid, jeg havde brug for, inden vi skulle starte på den fremmede arbejdsplads.

Arbejde på hotel
Jeg arbejdede på Hotel Hefterhof, og trods sproglige barrierer og andre små vanskeligheder blev det virkelig en succesoplevelse, som jeg gerne vil opleve igen. Det var meget interessant at være på en udenlandsk arbejdsplads, da der er meget forskel på kultur og etikette. Hele opholdet gav mig så meget på den faglige, sociale og personlige konto.

Mod på nye udfordringer
Jeg er siden opholdet blevet mere selvstændig og jeg har nu nemmere ved at klare nye udfordringer i nye miljøer. Oplevelsen har bragt mange gode minder, som jeg ofte tænker tilbage på. Selve opholdet i Salzburg fandt min interesse, da jeg hørte om det i 1.G og siden det første ophold i Salzburg har jeg fået mere blod på tanden og ønsker flere udfordringer som jeg ved at Erasmus+ programmet kan give mig.

Julie Franzen 2.S

Kontakt

Hanne Meldgaard

Underviser HHX og International Koordinator