Forside Campus Vejle elever giver verdensmålene en hjælpende hånd

Campus Vejle elever giver verdensmålene en hjælpende hånd

4 glade EUX elever har vundet virksomhedsforløbet kickstarter på Campus Vejle

I en uge har Campus Vejle elever trænet deres evne til at kombinere forretningsidéer og verdensmål. Forretningsidé, der bekæmper madspild og giver mad til hjemløse, blev hyldet som bedste idé.

Kan man bekæmpe madspild og give hjemløse del i overskudsmaden – og samtidig tjene penge?

Det er fire iværksætter-spirer fra Campus Vejle overbeviste om. Gruppen, der består af Frederikke, Mads, Maksim og Liv, der alle er elever på Campus Vejle, blev forleden hædret ved en idékonkurrence, som markerede afslutningen på et virksomhedsforløb kaldet ”kickstarter.”

Gennem hele uge 41 har EUD og EUX elever fra Campus Vejle modtaget undervisning i idegenerering, netværk, prototyper og pitch-træning fra Vejle Kommunes Innovationsenhed i Spinderihallerne. Her har eleverne lært, hvordan verdensmålene kan bruges til at udvikle nye og kreative forretningsidéer. Forløbet blev afsluttet med en dommerbedømmelse, hvor det lokale erhvervsliv, kommunen og andre uddannelser bedømte elevernes idéer. Her blev det altså Frederikke, Mads, Maksim og Liv, der løb med hæderen.

– Vi har lært rigtig meget gennem ugen. Både om udfordringer i verden, hvordan vi kan gøre en forskel og hvorfor det er så vigtigt at have styr på sin ide og forretningskoncept, fortæller vindergruppen, der synes kickstarter-forløbet har været en sjov oplevelse.

Bekæmp medspild – brødfød de hjemløse

I sit vinderprojekt, der bar titlen ”Helping Hands” havde gruppen blandt andet fokus på verdensmål nummer to, der handler om at stoppe sult. Vindergruppen præsenterede en forretningsidé til, hvordan man bekæmper madspild og samtidigt benytter et bæredygtigt set-up, så blandt andet hjemløse kan få gavn af overskudsmad.

Dette skulle ifølge gruppen lade sig gøre ved at implementere en kombinationen af kendte koncepter fra ’Årstiderne’ blandet med Folkekirkens Nødhjælps koncept ”WeFood” og ”Too Good To Go”, som bekæmper madspild.

– Vi er meget stolte af at vinde. Ideen kommer vi til at arbejde meget mere med, fortæller Frederikke, Mads, Maksim og Liv, som nu får mulighed for at arbejde videre med idéen i Inkubator, som er et iværksætteri-samarbejde mellem Spinderihallerne og Campus Vejle.

Vigtigt at bringe unges ideer i spil

Gennem hele ugen har eleverne desuden modtaget hjælp og sparring fra iværksættere og virksomheder i Spinderihallerne, og ifølge Maria Ibsen, der er projektleder på kickstarter-programmet, har eleverne vist stort gåpåmod:

– Eleverne har arbejdet benhårdt, således at vi med støtte fra Fonden for Entreprenørskab og samarbejdspartnere i kommunen og erhvervslivet, har kunne udfolde elevernes talenter på nye måder. Jeg er virkelig imponeret over elevernes lyst og niveau, siger hun.

En af tankerne bag Kickstarter-forløbet har været at få eleverne til at arbejde med og forholde sig til, hvordan man på lokalt plan kan opnå verdensmålene inden for sundhed og trivsel, industri, innovation og infrastruktur samt inden for ansvarligt forbrug og produktion.

Og de unge har mange spændende idéer, som det er vigtigt at få bragt i spil og aktiveret, forklarer innovationschef i Vejle Kommune, Anne Schødts:

– Det er enormt vigtigt, at vi får udnyttet alle de gode idéer, de unge har. Det viser helt konkret, hvor vigtigt samarbejdet mellem Spinderihallerne og Campus Vejle er. I fællesskab får vi sat fokus på at fremme iværksætteri og innovation blandt de unge. Både med kickstarter, men også med vores faste samarbejde om at drive et Inkubator-miljø, forklarer Anne Schødts.

Kickstarter-programmet er støttet af Fonden for Entreprenørskab, som arbejder for at fremme entreprenørskab i undervisningen på alle niveauer.